Gråstarroperation

Minska suddig syn och se klart igen.

Någon gång efter 50 års ålder kommer de flesta av oss sannolikt att höra en ögonläkare säga:  “Du har gråstarr”. Gråstarr är en grumling av linsen i ögat som orsakar synnedsättning som inte kan korrigeras med glasögon eller kontaktlinser.

Gråstarr kan låta skrämmande, men modern gråstarrkirurgi kan vanligtvis återställa synen, och i de flesta fall även minska beroendet av glasögon. Denna ögonsjukdom är oftast åldersförknippat och därför är förekomsten vanligare hos äldre. Nya studier har visat att cirka 17 procent av svenskar över 40 år har gråstarr i ett eller båda ögonen. Tack och lov så modern gråstarrkirurgi en av de säkraste och mest effektiva kirurgiska ingreppen som görs i Sverige, särskilt om du är frisk och inte har befintliga ögonsjukdomar såsom: grönstarr, diabetes ögonsjukdom eller gula fläcken sjukdom.

Vid gråstarrkirurgi tas den grumliga linsen i ögat bort och ersätts med en konstgjord lins. Dessa linser kallas för intraokulära linser, eller lOL.
Proceduren utförs vanligtvis polikliniskt med enbart lokalbedövning och kräver ingen sjukhusövernattning.
De flesta moderna gråstarrkirurgimetoderna innefattar användningen av en högfrekvent ultraljudssond som bryter ned den grumliga linsen i små bitar, som sedan, via ett litet snitt, tas bort från ögat med en sug. Detta förfarande, som kallas phacoemulsification eller ”phaco,” kan idag utföras med ett mindre snitt än vad man gjorde med tidigare vilket har resulterat i snabbare läkning och minskad risk för komplikationer. Efter att den grumliga linsen är borttagen så sätter kirurgen in en specialanpassad lins på den gamla linsens plats.

 

INFÖR KATARAKTOPERATION OCH VAL AV LINS

Idag finns många typer av linser att välja mellan för gråstarroperation, beroende på dina specifika behov. Förutom linser för korrigering av närsynthet och översynthet (monofokal IOL) finns det idag multifokala linser som ger glasögonfrihet både på nära och långt håll. Toriska linser korrigerar bryttningsfel (astigmatism) Tyvärr bekostar regionen enbart monofokala linser. multifokala eller toriska linser får patienten i dagsläget bekosta själv.

Om du har några frågor eller funderingar angående olika typer av linser diskutera det med din gråstarrkirurg i god tid före den planerade operationen.

En okomplicerad gråstarroperation varar normalt mellan 8-15 minuter, men man får räkna med att vara på kliniken i minst 90 minuter. Detta eftersom förberedelser innan operationen, information, instruktioner om efterbehandlingen samt återhämtningen kräver sin tid.

ATT TÄNKA PÅ

 • Du måste ha någon som kan köra dig hem efter gråstarrkirurgi.
 • Du kommer att ordineras läkemedel ögondroppar att använda flera gånger/dag under några veckors tid efter operationen.
 • Medan ögat läker kan du uppleva att ditt öga är rött och att din syn är dimmig under de första dagarna eller veckorna efter ingreppet.

 

Under åtminstone första veckan av din återhämtning är det viktigt att undvika följande:

 • Ansträngande aktiviteter och tunga lyft (ingenting över 8 kilo).
 • Framåtböjning, motionering och liknande aktiviteter som kan påverka ögats läkning.
 • Vatten kan skvätta i ögat och orsaka infektion. Håll ögonen stängda och huvudet bakåtlutat medan du duschar. Undvik också att simma eller bada i badtunna i minst två veckor efter ingreppet.
 • Alla aktiviteter som skulle utsätta det nyopererade ögat för damm, smuts eller andra föroreningar som kan orsaka infektioner.

 

Din kirurg kan ge dig ytterligare instruktioner och rekommendationer för din efterbehandling beroende på dina specifika behov och resultatet av din procedur. Om du har några frågor är det bara att kontakta oss för råd.

Om du har gråstrarr som kräver operation på bägge ögonen så kan dessa opereras vid samma tillfälle om så önskas. Detta kan du diskutera vid ditt konsultationsbesök.

Vad är en Gråstarroperation?

Det är en metod för att ta bort den naturliga linsen i ditt öga och ersätta den med en konstgjord lins. Normalt är linsen i ditt öga klar och mjuk. Gråstarr gör att linsen blir grumlig och hård vilket i sin tur påverkar din syn.

Kataraktoperation kan göras traditionellt med hjälp av ultraljudsenergi för att avlägsna den grumliga linsen eller avlägsnas med laserassisterad teknik (Femtosekundlaser). Kataraktoperation är mycket vanligt och säker metod. Du behöver inte stanna på kliniken efter operationen.

Hur påverkar gråstarr synen?

Den kan orsaka suddig syn och öka reflexer från ljus. För vissa kan symtomen komma från en dag till en annan medan andra kan gå flera år, ibland t.o.m. hela livet, utan att ha behov av en operation. Om gråstarren gör det svårt för dig att utföra normala aktiviteter i dagliga livet kan din läkare föreslå operation.

När gråstarr stör behandling av ett annat ögonproblem kan operation också rekommenderas. Till exempel om din ögonläkare har svårigheter att undersöka näthinnan eller kontrollera eller behandla andra ögonproblem såsom åldersrelaterad macular degeneration, grönstarr eller diabetisk retinopati.

Om man väntar med att genomföra gråstarroperationen, kommer det inte att skada ditt öga, så du har tid att överväga ditt val. Om du upplever att din syn fortfarande är ganska bra kan du vänta med operationen.

Ha dessa frågor i åtanke när du överväger gråstarroperation:

 • Kan du se tillräckligt bra för att göra ditt jobb och köra säkert?
 • Har du några problem med att läsa eller titta på tv?
 • Är det svårt att laga mat, handla, göra trädgårdsarbete eller gå i trappor?
 • Påverkar synproblemen din självständighetsnivå?
 • Har du något problem att se vid starkt ljus?

Fördelar

Synförbättringen efter en gråstarroperation är omedelbar och man upplever ytterst lite obehag.Det kan vara torrt och grusigt i ögonen och man kan vara ljuskänslig. Förutom vissa restriktioner för att minimera risken för infektion i ögonen så kan man återgå till sina normala aktiviteter när man kommer hem efter sin operation.