GRÖNSTARR>
GLAUCOM>
ÄR DU I RISKONEN?
Grönstarr (Glaukom) är en folksjukdom med över 200 000 drabbade i Sverige. Det är en av de vanligaste ögonsjukdomarna i västvärlden och den näst vanligaste orsaken till blindhet världen över.
Glaukom drabbar synnerven och påverkar synen. Karaktäristiskt för glaukom är minskat synfält, fläckvis synbortfall och oftast högt tryck i ögat. Glaukom är vanligast i högre åldrar. Med anledning av den snabbt växande åldrande befolkningen förväntas därför antalet drabbade i världen öka lavinartat, från 60 miljoner år 2010 till 80 miljoner år 2020.
Vem som helst kan få glaukom. Det finns dock vissa bakomliggande faktorer som ökar risken för att drabbas. I detta självtest kan du se om du har en ökad risk att drabbas av glaukom.
Är du äldre än 45 år?
Risken för glaukom ökar i takt med stigande ålder.
Har du högt blodtryck?
Medicinska problem som högt blodtryck ökar risken för glaukom.
Är du starkt närsynt?
Ögonproblem i form av stark närsynthet ökar risken för glaukom.
Har du högt ögontryck?
En ögonspecialist kan mäta ögontrycket och se om det är för högt och kan skada synnerven. Ett högt ögontryck är i normalfallet inget som ”känns” varför man kan ha det utan att veta om det.
Finns det andra i familjen som har glaukom?
Glaukom är precis som många andra medicinska tillstånd ärftligt. Om någon i din familj, t ex förälder eller syskon, har glaukom ökar risken för att drabbas.
Har du afrikanskt eller asiatiskt ursprung?
Personer med afrikanskt ursprung har 3-8 gånger högre risk att utveckla glaukom. Även personer med asiatiskt ursprung löper högre risk att drabbas
Om du har svarat ja på en eller flera av ovanstående frågor kan du vara i riskzonen för att få glaukom. Kontakta din husläkare eller optiker som kan remittera dig till en ögonspecialist som kan ställa diagnos.
BEHANDLING
Behandlingen vid glaukom syftar till att sänka trycket i ögat och på så sätt fördröja och förhindra att synnervsskador utvecklas.
- Trycksänkande ögondroppar – vanligaste behandlingen är ögondroppar som sänker ögontrycket. De kan delas in i två övergripande grupper utifrån verkningsmekanism: Ögondroppar som gör att produktionen av kammarvattnet minskar, samt ögondroppar som gör att utflödet av kammarvätskan ökar. För att få ytterligare trycksänkande effekt kan man kombinera olika preparat .
- Operation görs exempelvis när den önskade trycksänkande effekten med ögondroppar inte är tillräcklig, när man har svårt att ta sina droppar eller om man får biverkningar som gör att man inte kan ta sina droppar. Operationen görs vanligen under lokalbedövning. Målet är att få kammarvattnet att lämna ögat lättare och sänka ögontrycket.
- Laser – genom laserbehandling kan man öka avflödet av kammarvatten och därmed minska ögontrycket. Man försöker helt enkelt att få kammarvätskan att passera ut lättare. Laserbehandling utförs vid ett mottagningsbesök.
Det är viktigt att personer med glaukom följer ordinerad behandling och regelbundet undersöker sitt ögontryck. De bör också vara vaksamma på synförändringar.